Succesvol gebruik maken van affiliate marketing doe je zó.

Het mooie van affiliate marketing is dat jij als adverteerder zelf kan bepalen met wie je wel en niet wilt samenwerken.  Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden als onderneming in de affiliate wereld? In deze blog kom je er achter!

affiliate marketing

Definitie affiliate marketing

Affiliate marketing houdt in dat er advertenties van bedrijven op de website van derden (affiliates) worden geplaatst. Mocht iemand klikken op deze advertentie en op de website van de publisher een product of dienst aanschaffen, dan verdient de affiliate hierover een commissie. Het bedrag dat je kunt verdienen is van verschillende factoren afhankelijk en eigenlijk altijd variabel.

Werkwijze affiliate marketing

In onderstaande afbeelding is de werkwijze van affiliate marketing visueel weergegeven.

werkwijze affiliate marketing

 

 1. De eerste stap begint bij de consument met een bepaalde behoefte.
 2. De aandacht van een consument wordt getrokken door een uiting van een affiliate. Bijvoorbeeld door een banner of informatieve content.
 3. Op basis van de interesse van de consument, zal een affiliate de consument doorsturen naar de desbetreffende webshop, reisorganisatie, datingsite etc
 4. De consument gaat over tot de koop en de webshop ontvangt de betaling. Doordat de koop heeft plaats gevonden via een affiliatelink vindt er een tracking plaats, vaak wordt dit gefaciliteerd door een affiliate netwerk. Op deze manier kan de affiliate beloond worden voor het aanleveren van de gegenereerde verkopen.
 5. De sale wordt geregistreerd door het netwerk, vervolgens moet de transactie goedgekeurd worden door de webshop. Zodra de periode is verstreken waarin het product kan worden geretourneerd, betaalt de webshop aan het affiliate netwerk.
 6. Het netwerk betaalt de affiliate uit. Zelf houdt het netwerk een percentage van de commissie in ruil voor de geleverde dienst.

Het affiliate netwerk

Een affiliatenetwerk is een intermediair tussen affiliates en adverteerders.De kerntaak van een affiliatenetwerk is het verzorgen van de conversiematching en het toewijzen en uitbetalen van de commissie aan affiliates. Voorbeelden hiervan zijn ZanoxDaisycon, TradeTracker en TradeDoubler.

 

Uitbesteden of zelf doen?

Er kan dus gebruik gemaakt worden van een bestaande affiliate netwerk, maar het creëren van een eigen netwerk is ook het overwegen waard. De voor- en nadelen staan hieronder weergegeven.

Eigen netwerk Bestaand netwerk
Direct contact met affiliates Contact met affiliate partner
Gebruik van eigen technieken Implementatie van trackingscodes
Zelf de affiliates zoeken Gebruik van bestaand netwerk affiliates
Kostenopbouw verschilt Kennis wordt gedeeld
Alle kennis blijft in huis Kosten kunnen hoger zijn
Tijdrovend Vergoedingen worden openbaar

Soorten affiliates

Er zijn verschillende soorten affiliate websites en de ene manier is succesvoller dan de ander.

De eerste stap om de waarde van affiliates te bepalen voor jou als onderneming is om deze in te delen in verschillende groepen, te weten:

 • Prijsvergelijkers
 • Cashbackwebsites
 • Kortingscodewebsites
 • Contentsites
 • Blogs en fora
 • Sociale netwerken

Voordat je een affiliate goedkeurt, is het verstandig om de affiliate te beoordelen op een aantal aspecten om er zeker van te zijn dat de affiliate ook echt waarde toevoegt in je campagne. Enkele voorbeelden zijn:

 • Passend bij het merk. Dit is het belangrijkste aspect. De affiliate moet passen bij het merk, wil je een affiliate goedkeuren.
 • Zichtbaarheid in zoekmachines. Zoek eens op de namen van je producten in Google en Bing, veelal komen daar prijsvergelijkers naar voren. En zoek eens op je merknaam + kortingscode om te zien of affiliates hierop ranken en/of adverteren
 • Positie salesfunnel. Een blog is vaker een startpunt voor consumenten en een  prijsvergelijker, cashbacksite of kortingscode website kan zorgen voor het laatste zetje voor een aankoop.

geld

 

Afrekenmodellen voor Affiliate Marketing

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie afrekenmodellen voor affiliate marketing:

 1. CPS (Cost per Sale): Een vergoeding voor elke transactie die via de affiliate gegenereerd wordt.
 2. CPL (Cost per Lead): Een vast bedrag voor elke lead die gegenereerd wordt via de affiliate. Denk hierbij aan een aanvraag voor een offerte.
 3. CPC (Cost per Click): Elke keer dat er op de advertentie wordt geklikt, ontvangt de affiliate een vast bedrag, vaak een paar eurocent.

Voordelen affiliate marketing

Affiliate marketing heeft verschillende voordelen ten opzichte van ‘traditionele’ online marketing.

 • Is relatief goedkoop, want er wordt alleen betaald voor resultaat. No cure, no pay
 • Bevordert de positie in de zoekresultaten van zoekmachines,
 • Vergroting van je naamsbekendheid en merkbekendheid
 • Extra bezoekers in je webwinkel
 • Snelle uitbreiding van je klantenkring
 • Meer verkopen

aan de slag

Zelf aan de slag met affiliate marketing

Ben jij al overtuigd van de kracht van affiliate marketing? Ik wel! Voordat je aan de slag gaan, wil ik graag mijn belangrijkste tips & tricks met je delen: 

 • Bepaal je online missie en definieer doelstellingen. Segmenteren is essentieel. Anders dan wordt alles ‘een beetje’ en dus gemiddeld.
 • Zorg dat je de affiliates zelf keurt. De keuze om een samenwerking aan te gaan moet bij jou liggen.
 • Zorg voor een planmatige controle van je huidige affiliates. Dit zorgt voor inzicht in slecht presenterende affiliates waardoor je op tijd actie kunt ondernemen.
 • Blijf optimaliseren van je positie op de website van de affiliate. Zorg ervoor dat je op de drukbezochtste pagina’s staat.
 • Transacties moeten op tijd gecontroleerd worden.
 • Regelmatig updaten van promotiemateriaal. Dit leidt tot meer conversies
 • Betaal op tijd, anders haken de affiliates af.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s